The Big Five

 

Притежанието на трофеите от голямата петица на Африка е мечта на всеки истински ловец. Добиването на трофеи от леопард, лъв, бивол, носорог и слон е въпрос не само на финансови възможности, а и на огромно желание и е показател за голямо ловно умение.
Изключително намалялата популация на носорога вдигна цените на трофея до непостижимите за много ловци 45-50 000 евро и възможности за отстрел само в заградени територии, главно в Южна Африка. По тази причина за същия ние предлагаме зелен лов на носорог- ловуване с упойваща стрела, което е много по-евтино и при който лов животното остава живо.
Бяха правени опити носорогът да бъде изваден от петицата и заменен с хипопотам, но международната общност на сафаристите не прие тази подмяна.
По подобен начин стои и въпросът с лъвовете. Основно добри трофеи се добиват при лов във ферми в Южна Африка. За разлика обаче от носорога лъвът все още може да бъде отстрелян на свобода във всички останали ловни територии в Ботуана, Зимбабве, Мозамбик, Замбия, Танзания, та даже и в Намибия. Ловува се главно на примамка.
Сложно е положението и с големите трофеи на слон- в момента големи слонове могат да бъдат отстреляни може би само в Мозамбик и Ботсуана. Не забравяйте, че голям слон е слонът, който се е родил по времето когато Джон Хантър е ловувал в Африка.
Ловът на леопарди е изискващ търпение лов с много неизвестни. Като изключим лова в Южна Африка с кучета в останалите страни се ловува основно на примамка.
Биволът- голям, силен и агресивен, този трофей е задължителен за всеки уважаващ себе си ловец. Ловува се чрез издебване по следа.
Трудно в рамките на едно сафари можете да се сдобиете с всички трофеи освен ако не ловувате на паркови животни, което, нека се разберем отсега, не е истински лов. Необходими са много години търпение и усъвършенстване на уменията и немалко късмет за да седнете един ден пред тези трофеи подредени в галерията ви.
Ловът е магия, която ви очаква. Да тръгваме.
Наслука.