Бивол

Бивол / Cyncerus caffer

Информация

Kъде се намира:

В буша, на територията на цялата страна. По-често срещан в северната част в долината на Замбези и високите плата.

Размер:

Типичният представител при мъжките е с височина около 180 см.при холката и тегло до 800  кг., а женският тежи   до 700 кг. Продължителност на живота-до 23 г.

Навици:

Типично стадно животно. Дори изгонените от стадото стари самци се събират на групи по 2-3 бивола, т.нар. дага бой. Тревопасно- биволът не яде листа и по тази причина го търсете там където има сочна трева, а не зелени храсти. Не са особено агресивни, но при нарушен санитарен минимум или ако е ранен напада. Много издръжлив на рани и на преследване

Съвети за лов:

Ловува се най-често на издебване. Целете се в главата, ако животното е прекалено близко до вас. Отдалече препоръчваме да стреляте в гърдите. Раненият бивол е един танк тръгнал срещу вас.

Калибър:

Препоръчваме да се ловува с калибър минимум .416 Действително минималният разрешен калибър е .375 НН Магнум /дори 9,3 във всичките му вариации х62; х64 или х66/, но е малко лек за стопер на тази маса от 800 кг. мускули и агресия. Препоръчваме експрес за да може да се сложат куршум с мек връх и напълно облечен. При странично стоящо животно можете да стреляте с мек връх, но при фронтален изстрел това е безсмислено. Не предизвиквайте съдбата. Имайте предвид, че кожата на животното е дебела, а между ребрата му няма разстояние, тоест куршумът при всички случаи ще удари кост.

Трофей:

Черепът, опашката и краката. Може да се направи гръден препарат или само череп. Не препоръчваме обработка в Африка.

Място:

Среща се във всички територии в които предлагаме лов в  Зимбабве; Мозамбик; Южна Африка, Ботсуана, Замбия и Танзания. Вероятността да бъде отстрелян в Намибия е малка.