Слон

Слон/ Loxodonta africana

Информация

Kъде се намира:

В буша и саваната, на територията на цялата страна. По-често срещан в северната част в долината на Замбези и високите плата.

Размер:

Това е най-голямото животно на сушата. Типичният представител при мъжките е с височина около 3-4 метра см.при холката и тегло до 6000  кг., а женският тежи   до 4000 кг. Продължителност на живота-до 70 г.

Навици:

Типично стадно животно. Много рядко ще видите самотен слон-сигурен признак, че животното е ранено или болно. Храни се с треви , листа, кори на дървета и по тази причина го търсете там където има сочна трева, зелени храстии много вода. Не са особено агресивни, но при нарушен санитарен минимум или ако е ранен напада. Много издръжлив на рани и на преследване, много умен и предпазлив

Съвети за лов:

Ловува се най-често на издебване. Целете се в главата, ако животното е прекалено близко до вас. Отдалече препоръчваме да стреляте в гърдите. Раненият слон, особено раненият женски слон е най-опасното нещо в Африка по личното ми мнение.

Калибър:

Препоръчваме да се ловува с калибър минимум .416 Оптималният според мен е .470 NE с 32 грамов куршум. Действително минималният разрешен калибър е .375 НН Магнум, но е малко лек за стопер на този валяк. Препоръчваме експрес за да може да се стреля много бързо два пъти. Немислимо е да се ползва куршум с мек връх. Не предизвиквайте съдбата. Имайте предвид, че кожата на животното е дебела, костите огромни и много здрави, мускулите с дебелина над метър.

Трофей:

Бивните, опашката, ушите и краката. Може да се направи препарат на цялата глава или само бивни. Не препоръчваме обработка в Африка.

Място:

Среща се във всички територии в които предлагаме лов в  Зимбабве; Мозамбик; Южна Африка, Ботсуана, Замбия и Танзания. Вероятността да бъде отстрелян в Намибия е малка.